leaf

Вибір БМВД для відгодівлі свиней

Свинарство завжди було однією з найпривабливіших галузей тваринництва, оскільки попит на м'ясо-сальну продукцію знаходиться на постійно високому рівні, забезпечуючи стабільну прибутковість підприємств впродовж року.

Інтенсивна відгодівля свиней зазвичай проводиться повнораціонними збалансованими комбікормами до досягнення маси тіла 100-120 кг. При середньодобовому прирості 650 г цієї ваги тварини досягають у віці 6-7 місяців. Подібна продуктивність можлива при згодовуванні корму, який виготовлений з ретельно підібраних інгредієнтів у науково-обґрунтованому співвідношенні лише після перевірки їх якості та безпеки. 


Сьогодні відомо, що з-поміж кормових факторів прирости у здорового поголів’я гальмуються лімітуючими елементами, головними з яких є амінокислоти. Серед 20 амінокислот дев’ять є незамінними, тобто такими які не синтезуються в організмі і мають потрапляти з кормом для утворення білку, а п’ять, - лізин, треонін, метіонін, триптофан і валін, є лімітуючими, за відсутності яких гальмується формування пептидних ланцюгів. Для утворення протеїну в організмі має бути достатня кількість амінокислот, для того щоб інші амінокислоти могли ефективно використовуватися. Саме тому, перевірка сировини на вміст натуральних незамінних факторів росту, є важливим елементом розрахунку поживної цінності комбікорму. 

Сучасна ситуація на продовольчому ринку та постійно висока конкуренція змушує виробників свинини постійно шукати шляхи зниження собівартості продукції, тому часто вирішення проблеми власники вбачають у використанні комбікормів власного виробництва. 


Для запобігання зниження продуктивності, у випадку самостійного виробництва кормів, вкрай важливо використовувати джерела легкозасвоюваних поживних речовин, збалансованих за ессенціальними елементами. Суміш таких речовин у науково-обґрунтованому співвідношенні отримала назву концентратів або БМВД - білково-вітамінно-мінеральних добавок, які набули значного поширення не тільки в Україні.

Слід акцентувати увагу фермерів або технологів підприємств на виборі виробника цих продуктів – оскільки, лише фахівці які мають відомості про поживну цінність місцевої сировини та ступінь її засвоєння, можуть запропонувати БМВД та рецептури, тобто варіанти змішування при його використанні для виготовлення повнораціонного корму. Виходить, що перевагу слід віддавати професійним вітчизняним виробникам, які забезпечують кормом крупні підприємства, постійно проводять аналіз сировинних компонентів і можуть запропонувати за оптимальною вартістю відмінну рецептуру добавок, які відповідають фізіологічній потребі тварин певного віку.