leaf

Пам’ятка щодо запобігання поширенню COVID-19 для агропрацівників


Сайт agronews дав розгорнуту відповідь щодо того як запобігти поширенню COVID-19 серед працівників українських агропромислових підприємств. Основуючись на дані сайту та пам’ятку Національної академії аграрних наук України ми підготували для вас рекомендації.

Перш за все пам’ятка актуальна для працівників птахівничих та тваринницьких господарств, аграріїв, що приймають участь у весняно-польових роботах.

Короновірусні інфекції – це велика група одноланцюгових РНК-вірусів, у якій нараховується 40 видів вірусів, котрі викликають зазвичай респіраторні захворювання та хвороби шлунково-кишкового тракту, до числа яких належить і 2019-nCoV/SARS-CoV-2, що вплинув на вибух коронавірусної хвороби, що почався ще у грудні минулого року. Усі віруси цієї групи є патогенними для людей, домашніх тварин, птахів, великої рогатої худоби, свиней, кажанів та навіть деяких видів диких хижих ссавців.


COVID-19 призводять до різноманітних захворюваннь – як легкої застуди, так і тяжкого гострого распіраторного синдрому, який може привести до запалення легень. Коронавірусні інфекції великої рогатої худоби, птиці і котячих є патогенними та небезпечними лише для самих тварин і не можуть інфікувати людину.

На сьогоднішній день немає ніяких доказів того, що сільськогосподарські або домашні тварини мають відношення до поширення коронавірусу. Центр контролю захворювань США (CDC) не знайшов доказів, що могли б вказати на те, що імпортовані тварини чи продукти тваринного походження становлять небезпеку для поширення інфекції у США.

На сьогодні, у світових дослідженнях, також не виявлено ніяких доказів того, що будь-які тварини, в тому числі домашні, сільськогосподарські чи дикі види, можуть бути джерелом зараження коронавірусу. При цьому, є вірогідність того, що шерсть тварин може бути джерелом перенесення COVID-19 , але лише після контакту з інфікованою людиною.

Науковці підтверджують, що важливо не вживати їжу тваринного походження без попередньої термічної обробки.


Для того, щоб вберегти своє здоров’я від коронавірусної інфекції, важливо бути обережним та дотримуватись таких правил особистої гігієни:

- мити руки з милом протягом 30-40 секунд або за відсутності такої можливості користуйтесь антисептиком, у якому вміст спирту має бути не менше 60–80 % або у якому не менше 2 % хлоргексидину;

- бажано, щоб вода для миття рук була теплою, а не холодною або гарячою;

- санітайзер має покривати всю поверхню шкіри рук, тобто на одну обробку слід використовувати мінімум 3 мл розчину

- бажана тривалість обробки антисептиком — біля 30 секунд.

 - не торкайтеся брудними руками до обличчя.

- використовуйте захисну маску

Рекомендації щодо використання маски:

• маска повинна покривати ніс і рот, щільно прилягати, без відступів по краях;

• потрібно змінювати маску, щойно вона стала вологою;

• не чіпайте зовнішню частину маски руками, але якщо доторкнулися до неї, то продезінфікуйте руки;

• замінювати маску потрібно кожні чотири години;

• повторне використання маски неможливе.